" ၾကက္သား ဆန္ေလွာ္ထုပ္ေပါင္း (ထိုင္း) – ၄ ထုပ္"








ထိုင္းရိုးရာ အစားအစာေလး တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး မ်ားေသာအားျဖင့္ ၾကက္ကို အသားခ်ည္း သက္သက္ မသံုးပဲ တစ္ေကာင္လံုးကို ခုတ္ထစ္ၿပီး သံုးေလ့ရိွၾကပါတယ္။ မႈိ (သို႔) မိမိႀကိဳက္နွစ္သက္ရာအရြက္မ်ားေရာထည့္ၿပီ ေပါင္းစားႏိူင္ပါတယ္။
ဆန္ကို အေတာ္ေလး ေရႊဝါညိဳေရာင္ျဖစ္လာသည္အထိေလွာ္ၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္ထားပါ။ (ပိုသည့္ဆန္ေလွာ္မႈန္႔မ်ားကို ေအးသြားၿပီးေနာက္ ေလလံုဗူးထဲ ထည့္သိမ္းထားႏိူင္တဲ့အတြက္ လိုအပ္သည္ထက္ ပိုေလွာ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။)
***... ၾကိတ္မည့္ ဟင္းအနွစ္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ပင္ေပါင္ေဘာလံုးအရြယ္ခန္႔ ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုး
2. ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ႀကီး – ၅ တက္
3. အခြံခြါၿပီး လွီးထားေသာ ပဒဲေကာ (galanga) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
4. အခြံခြါၿပီးလွီးထားေသာ နႏြင္းတက္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
5. အခြံမာမ်ားခြါထုတ္ပစ္ၿပီးေနာက္ ပါးပါးလွီးထားေသာ စပါးလင္ (lemongrass) – ၁ ပင္
6. စပ္ေသာ ငရုတ္သီးေတာင့္ – ၅ ေတာင့္
7. မစပ္ေသာ ငရုတ္သီးေတာင့္ – ၅ ေတာင့္
8. စိမ္းစားငါးပိ (shrimp paste) – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႔
ဟင္းအနွစ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ၾကိတ္စက္ထဲထည့္ၿပီး အေတာ္ေလးညက္ေအာင္ ၾကိတ္ပါ (သို႕) ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းထားပါ။
***.. ၾကက္သား ဆန္ေလွာ္ထုပ္ေပါင္း အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – 1/4 cup (60 ml)
2. ႀကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္
3. လက္သန္းလံုးအရြယ္ခန္႔ လွီးထားေသာ ၾကက္ေပါင္သား – 300 g
4. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
5. ေရေႏြး – 1/2 cup (125 ml)
6. ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ – 1/4 cup (60 ml)
7. လက္တစ္ဆစ္အရွည္ခန္႔လွီးထားေသာ နံနံပင္ – 1/2 cup (125 ml) ခန္႔
8. လက္တစ္ဆစ္အရွည္ခန္႔လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – 1/2 cup (125 ml) ခန္႔
9. ပါးပါးလွီးထားေသာ ေတာေရွာက္ရြက္ (kaffir lime leaves) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
ဆီ နွင့္ ႀကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္ ကို over medium heat ျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္႔ (သို႔) အနံ႔ေမႊးၿပီး အဖတ္မ်ားအေတာ္ေလးက်က္လာေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၾကက္သား နွင့္ ငါးငံျပာရည္ထည့္ကာ ၂ မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
ၿပီးေနာက္ ေရေႏြးထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊၿပီး ဆူလာေအာင္ တည္ထားပါ။
ဆူလာလွ်င္ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ထည့္ေမႊၿပီး အိုးကို မီးဖိုမွ ဖယ္ပါ။
နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ပင္ နွင့္ ေတာေရွာက္ရြက္ထည့္ကာ နွံ႔သြားေအာင္ ေမႊေရာေပးပါ။
ၿပီးလွွ်င္ ေပ်ာ့သြားေအာင္ မီးအနည္းငယ္ကင္ထားသည့္ (သို႔) microwave ထဲ ၁ မိနစ္ခန္႔ထည့္ထားသည့္ ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ၂ ရြက္ထပ္ၿပီး ခ်က္ထားသည့္ဟင္း ၄ ပံု ၁ ပံုကို ထည့္ကာ မိမိအဆင္ေျပသလို လံုေအာင္ ထုတ္ေပးပါ။
ထုပ္ၿပီးသည့္ အထုပ္မ်ားကို ေပါင္းမည့္အိုးထဲ ေမွာက္ထည့္ကာ အေပၚမွ ငွက္ပ်ာရြက္ (သို႔) aluminium foil ျဖင့္ အုပ္၍ အဖံုးလံုေအာင္ဖံုးကာ high heat ျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ ခန္႕ေပါင္းေပးပါ။
မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ ေပါင္းၿပီးလွ်င္ မီးပိတ္ကာ အိုးအဖံုး မဖြင့္ေသးပဲ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ မီးဖိုေပၚမွာဆက္ထားၿပီးေနာက္ ပူေမႊးစပ္ကာ အရသာရိွလွေသာ ၾကက္သား ဆန္ေလွာ္ထုပ္ေပါင္းကို အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။







" ၾကက္သား ဆန္ေလွာ္ထုပ္ေပါင္း (ထိုင္း) "
Post A Comment:
0 comments: